Telemark

Telemark

Telemarkový oddíl je sice v rámci TJ Valašské Meziříčí jedním z nejmenších, ale jednotliví členové patří k nejlepším závodním telemarkistům v České republice. Navíc se můžou pochlubit velmi dobrými výsledky v celosvětovém měřítku.

Jen namátkou můžeme vybrat 5 místo Ondřeje Hegara na mistrovství světa a několik TOP 10 umístění Anežky Přibylové a Matěje Kopeckého v rámci mistrovství světa juniorů. Naši závodníci také pravidelně vyhrávají mistrovství České republiky. 

Náš oddíl se snaží pracovat s mládeží a hledá lyžařské talenty, kteří se chtějí věnovat vrcholovému sportu i sportu pro radost. 

A co je to telemark?
Telemark! Kraj v jižním Norsku. Ale také překrásná lyžařská disciplína, která má kořeny právě na jihu skandinávské země. Stejně jako všechny ostatní lyžařské disciplíny. Všechno má na svědomí chlapík - „otec lyžování“ – Sondre Auverson Norheim z vesničky Overbo z údolí Morgedal. Jedná se o jízdu s volnou patou, kdy při každém oblouku je vnitřní noha pokrčena – v pokleku, vnější noha je znatelně vůči té vnitřní vpředu a jezdec vlastně v každém oblouku zaklekává. Na první pohled náročná disciplína. Kdo to zkusil, neodradily ho první pády a namožená stehna, jistě této krásné lyžařské technice podlehl. Boty a vázání jsou pro telemark speciální. Lyže můžeme použít jakékoliv, záleží na tom, zda chceme jezdit na sjezdovce nebo ve volném terénu. Podob má telemark mnoho. Telemark ve volném terénu. Výstupy i sjezdy, samozřejmostí je lavinová výbava a znalost pohybu ve volném terénu. „Normální“ telemark – vleky, lanovky – telemark jak je nejčastěji vidět na upravených tratích. Freestyle telemark - snowpark, triky, skoky, jízda na switch a slidy.
Závodní telemark - disciplíny Telemark Classic, Telemark Sprint a Telemark Parallel Sprint.

Na našich Facebook stránkách naleznete aktuální dění našeho oddílu a také celé telemarkové reprezentace ČR:

ON-LINE PŘIHLÁŠKA DO NAŠEHO TÝMU! PŘEJÍT NA PŘIHLÁŠKU