Házená

Házená

Oddíl házené byl znovu obnoven 20. prosince roku 2010 a to po 17 letech, kdy fungovala tři mládežnická družstva pod hlavičkou TJ DDM Valašské Meziříčí. Mužské složky hráli naposledy v sezóně 1990 - 1991 a jednalo se o družstvo mužů Dukly Valašské Meziříčí v divizi a TJ Valašské Meziříčí v krajském přeboru.

Vojáci byli zrušeni MO a oddíl pod hlavičkou TJ se rozpadnul pro malý zájem dětí, dospělých, ale i kvůli nevyhovujícímu prostředí na hru. V této době nebylo ve Valašském Meziříčí žádné kvalitní hřiště s rozměrem na házenou.

V zimě 2010 se podařilo do soutěže přihlásit družstvo mužů, z kluků, kteří hráli za TJ DDM v devadesátých letech minulého století. To nastoupilo do Moravsko-slezské ligy a obsadilo celkové 6. místo. Oddíl v této době čítal okolo 20 členů. Zázemí se podařilo oddílu vybudovat při ZŠ Šafaříkova, díky vstřícnosti vedení školy. V další sezóně 2010 – 2011 bylo přihlášeno do soutěží družstvo mužů a dvě družstva minižáků. Konečný výsledek bylo pěkné 6. a 7. místo a nárůst oddílu na 40 členů. Ve sportovní sezóně 2011-2012 bylo dosaženo podobného výsledku, ale nárůst počtu členů se zastavil na čísle 45. V sezóně 2012-2013 vznikl nově Zlínský krajský svaz házené a jednotlivá družstva přešla pod jeho řízení. Poprvé byli do soutěže přihlášeny 3 družstva minižáků, nově družstvo mladších žáků a družstvo mužů. Sezóna byla vcelku úspěšná a oddíl se rozrostl na 56 členů. Umístění bylo obdobné jako v minulých sezónách. V sezóně 2013-2014 získal oddíl celkově dvě 5. místa ve zlínské lize mužů a mladších žáků a minižáci doplnili sezónu o dvě vítězství v turnajích této katagorie.

Vedení oddílu v rámci navýšení počtů členské základny začalo uvažovat o vzniku Valmezácké školní ligy a oslovilo proto vedení ZŠ Šafaříkova, ZŠ Křižná a ZŠ pro sluchově postižené ve VM, jestli by neměli zájem tuto hru nacvičovat v hodinách TV a v hodinách zájmových činností. Školní ligy vede a podporuje ČSH. První ročník Valmezácké školní ligy proběhl v sezóně 2014-2015 a zúčastnilo se 7 prvních tříd, 6 druhých tříd a 1 třetí třida, hrálo se turnajovým způsobem v TV jednotlivých škol, finále proběhlo na venkovním hřišti ZŠ Šafaříkova. V soutěžích nastupovali muži v této sezóně v Olomoucko-zlínské lize, která je kvalitativně na vyšší úrovni, než byla zlínská liga a muži v ní obsadili 10. místo, mladší žáci skončili na 6. místě ve zlínské lize a tři družstva minižáků úspěšně bojovala na turnajích svojí kategorie. Muži nastoupili poprvé v historii meziříčské házené v Čs. poháru házenkářů a po boji podlehli druholigové Fatře Napajedla 25:30 při poločasovém skóre 15:15. Početní stav oddílu se zvýšil na 86 členů, hlavní podíl už měla mládež.

Sezóna 2015-2016 ukázala dobře zvolenou cestu v minulých sezónách. Poslední sobotu letních prázdnin nastoupili muži do Čs. poháru proti prvoligovému Prostějovu a porážka 27:29 až v poslední minutě byla toho důkazem. Po polovině soutěže figurovali muži na 4. místě Olomocko-zlínské ligy a dlouho přemýšleli o postupu do druhé ligy, vinou zranění a nezájmu některých hráčů dohrávalo soutěž jenom torzo družstva a konečné 9. místo bylo zklamáním. Některá zranění byla způsobena vyloženě hraním na venkovním hřišti, protože sportovní hala ve Valašském Meziříčí prostě není. Mladší žáci obsadili ve zlínské lize konečné 3. místo a dokázali konečně porazit i svého rivala ze Zubří 21:19 na jeho palubovce. Minižáci hrající turnajovým způsobem několikrát potrápili silnější oddíly ze Zubří, Zlína a Litovle. Druhý ročník Valmezácké školní ligy proběhl s 8 prvními třídami, 6 druhými a jednou třetí třídou, nepodařilo se uskutečnit finále na venkovním hřišti ke konci školního roku. Důvodů bylo víc a proto je nutné třetí ročník lépe připravit a nahlásit jednotlivým školám.

V sezóně 2016 – 2017 byly přihlášeny tři družstva minižáků ve zlínské lize, družstvo mladších žáků a po dlouhé době družstvo starších žáků. To jsme museli po polovině soutěže odhlásit ze soutěže, protože se zmenšil kádr a v sedmi lidech se nedalo pokračovat. Soutěž mladších žáků se hrála systémem podzim – jaro samostatně. Na podzim skončili mladší žáci ve zlínské lize B sedmí, na jaře celou soutěž vyhráli a předčili, tak týmy z Holešova, Bystřice pod Hostýnem, Napajedel, Uherského Hradiště a další. Muži skončili na 7. místě Moravsko-slezské ligy. Pokračovala i Valmezácká školní liga s 9 prvními třídami, 6 druhými a a jednou třetí třídou. Spolupráce byla dobrá se všemi školami.

V sezóně 2017 – 2018 byla přihlášeny dvě družstva smíšená minižáků, družstvo mladších žáků a družstvo mužů. Minižáci hráli turnajovým způsobem, kdy se nepočítaly branky, ale pohyb, chuť do hry a bojovnost. Mladší žáci skončili 11. z 16. účastníků, ale věkově byli daleko nejmladší. Muži obsadili v Moravsko-slezské lize 9. místo z 16. účastníků. Z důvodů, že jsme neměli vhodného trenéra, se nám nepodařilo zahájit další ročník Valmezácké školní ligy. Tento projekt byl časově velmi náročný a nedařilo se z něho vyprodukovat potřebný počet hráčů pro oddíl a tím, že se nenašel vhodný trenér jsme tento projekt ve formě, v jaké byl, ukončili. Spolupráce pokračovala se ZŠ Šafaříkova. Nábor byl proveden ještě na ZŠ Křižná a Žerotínova. Vzhlede k tomu, že město nemá žádnou sportovní halu došlo k poklesu dětí v oddílu házené – mnoho odpadlých tréninků kvůli počasí, hraní zápasů ve špatném počasí atd..

V minulé sezóně 2018 – 2019 jsme v soutěžích měli družstvo minižaček a družstvo minižáků, kteří se turnajovým způsobem zúčastňovali turnajů ve zlínském kraji, družstvo mladších žáků, kteří obsadili velmi dobré 4. místo ve Zlínské lize skupiny B, družstvo mužů v Moravsko-slezské lize obsadilo celkově 6. místo z 16. účastníku soutěže. Družstvo mužů zaznamenalo největší úspěch meziříčské házené, kdy postoupilo do 3. kola českého poháru, kde podlehlo extraligové Tatře Kopřivnici 19 : 47. Postupně, ale porazili druholigovou Lesanu Zubří 29:28 a ve druhém kole vyhráli na horké půdě bývalého druholigisty Krmelína 32:29. Školní ligu jsme už neotvírali a spoléháme na vedení města, že uskuteční stavbu sportovní haly, která bude pro náš spolek přínosem a pomůže k větší členské základně, která byla před několika lety.

Připravujeme se na začátek sezóny 2019 – 2020, kdy máme přihlášena dvě družstva minižáků, družstvo mužů. Bohužel pro malý počet dětí v jednom ročníku jsme byli nuceni pustit do HC Zubří 6 hráčů, do Hovězího a Lesany Zubří po jedné hráčce. U minižáků bude vytvořeno jedno družstvo chlapců a jedno družstvo dívek, bude proveden nábor na ZŠ Šafaříkova, Křižná, Žerotínova. Družstvo mužů zahájí sezónu 31. 8. 2019 prvním kolem českého poháru s druholigovým Rožnovem pod Radhoštěm. Mistrovskou část zahájí 7. 9 .2019 s Klimkovicemi.

ON-LINE PŘIHLÁŠKA DO NAŠEHO TÝMU! PŘEJÍT NA PŘIHLÁŠKU